Suosituimmat desing kattovalaisimet

Valaisimella on monia rooleja sisustuksessa. Valaisin on valonlähde, tunnelmanluoja ja tyylin määrittelijä. Desingvalaisin säilyttää arvonsa ja niiden ajaton tyyli valaisee myös elämää.

Suomalaisessa valaisinvalmistuksessa 1950–60-luku oli poikkeuksellinen ajanjakso. Tuolloin valaisimissa yhdistyivät aidot materiaalit, hienostuneet yksityiskohdat ja taitava muotoilu.

Nykyään 1950- ja 1960-luvun valaisimet ovat erittäin haluttuja vintagemarkkinoilla. Desing valaisimet ovat ajattomia ja sopivat hyvin moneen sisustukseen. Varsinkin kotimaiset desing lamput kulkevat perintönä sukupolvelta toiselle.

Desing valaisin valitaan yleensä olohuoneen valaisimeksi tai valaisimeksi ruokapöydän päälle. Mahdollisimman näkyvälle paikalle tottakai. Uudempia desing valaisimia, kuten Eos höyhenlamppuja näkee valittuna myös lastenhuoneissa.

Ulkonäön ja arvon säilyttämisen lisäksi kannattaa valaisinta valitessa ottaa huomioon, että mikä valaisin olisi ominaisuuksiltaan sopiva tilaasi ja tarpeeseesi. Miten valaisin jakaa valon tilaan ja pystyykö valoa himmentämään tai polttimoa vaihtamaan tarvittaessa toisenlaiseksi.

Kotimainen klassikko Lokki riippuvalaisin

Lokki valaisin on Yki Nummen suunnittelema. Lokki lamppu tunnetaan myös nimellä Lentävä lautanen. Lokki-valaisimen valaistusominaisuudet ovat huippuluokkaa. Se antaa sekä epäsuoraa ja suoraa valoa ja on häikäisemätön, sillä itse valonlähde ei paista suoraan käyttäjän silmiin mistään kulmasta. Lokki valaisinta valmistaa Innolux. Lokki on valmistettu opaaliakryylistä ja se riippuu kuulaketjujen varassa.

Kuplat valaisin on toinen Yki Nummen suunnittelema suosittu valaisin.

Artek A331 mehiläispesä valaisin

Aino ja Alvar Aalto, Nils-Gustav Hahl ja Maire Gullichsen perustivat Artekin vuonna 1935. Artek on toiminut kotimaisen muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen risteyksessä, ja nostanut suomalaisen muotoilun sekä Alvar Aallon huonekalut tunnetuksi ympäri maailmaa. Nykyään Artek on sveitsiläisen huonekaluyritys Vitran omistuksessa. Suosituimmat Artekin riippuvalaisimet lienevät Aalto mehiläispesä ja Aalto Golden Bell. Mehiläispesä valaisin antaa nerokkaan monikerroksisen reikäkuvioidun rengasrakenteensa ansiosta lämpimän ja hajautetun valon. Lempinimensä mukaisesti ”Mehiläispesä” näyttää veistoksellisen upealta myös ilman valoa. Se suunniteltiin alun perin Jyväskylän yliopiston tiloihin vuonna 1953.

Secto Design Octo 4240

Secto Design on suomalainen puisiin designvalaisimiin erikoistunut yritys, jonka puiset riippu-, lattia- ja seinävalaisimet ovat haluttuja ympäri maailman niin koteihin kuin julkisiin tiloihin. Valaisinten salaisuus on pehmeä ja luonnollinen valo, joka lankeaa sälemäisen varjostimen läpi.

Secto-valaisimet ovat sisustusarkkitehti Seppo Kohon suunnittelemia, ja ne ovat päätyneet muun muassa New Yorkin Modernin taiteen museon ja Pariisin Louvren kokoelmiin.

Secto Designin yhteistyö juuri valmistuneen suunnittelijan Seppo Kohon kanssa alkoi vuonna 1995.

Secto riippuvalaisin syntyi asiakkaiden toivoessa puuvalaisinta, joita ei markkinoilla vielä ollut.

Gubi Tynell 1965 riippuvalaisin

GUBI on tanskalainen designyritys, joka on omistettu juhlistamaan luksusta elää elämää. Paavo Tynell (1890–1973) kuuluu suomalaisen valaisinsuunnittelun merkittävimpiin nimiin, ja hänen tuotannollaan on ollut merkittävä vaikutus moderniin valaisinmuotoiluun myös kansainvälisellä tasolla. Tynell valaisin on julkaistu uudelleen tanskalaisen designvalmistaja Gubin vuonna 2018 lanseeraamassa Tynell-kokoelmassa, johon on valittu klassikkomalleja suomalaisen valaisinsuunnittelun merkittävimpiin nimiin kuuluvalta Paavo Tynelliltä.

Louis Poulsen PH Artichoke

Louis Poulsen tunnetaan laadukkaista ja tarkoituksenmukaisesti muotoilluista valaisimistaan. Louis Poulsenin valikoimassa on muun muassa designgurujen Arne Jacobsenin, Verner Pantonin ja Poul Henningsenin suunnittelemia malleja. Poul Henningsenin vuonna 1958 suunnittelema PH Artichoke -valaisin eli ”Artisokka” on suunnittelijansa mestariteos ja ehdoton designklassikko. Louis Poulsenin valmistama PH Artichoke rakentuu 12 teräskaaren varaan kiinnitetystä 72 ohuesta metallivarjostimesta, jotka levittäytyvät valaisimen ympärille tunnelmallisesti avautuvina lehtinä.

Aarikka valaisin Reitti

Kotimainen 1954 perustettu Aarikka on tunnettu ja arvostettu design-korujen ja kodin sisustusesineiden valmistaja. Nykyään Aarikan kekseliäät, helmeilevät muodot löytyvät myös design-valaisimista. Puuhelmistä valmistettu Reitti valaisin on Anu Penttisen Aarikan 60-vuotisjuhlanäyttelyyn suunnittelema katseenvangitsija.

Eero Aarnio, Cake valaisin

Aarnio on tullut tunnetuksi 1960-luvulla lasikuidusta muotoilemistaan futuristisista tuoleista, joista varsinkin Pallotuoli herätti myös kansainvälistä huomiota. Eero Aarnion suunnittelemissa valaisimissa yhdistyy käytännöllisyys ja innovatiivinen, leikkisä muotoilu. Kupla valaisin on loistava esimerkki Aarnion hyväntuulisesta tyylistä. Moderneissa pöytävalaisimissa löytyy myös himmennettävä valaisin sekä kirkasvalolamppu. Cake, Tripoli ja Vaasi ovat Aarnion rakastetuimmat kattovalaisimet. Cake-riippuvalaisin valaisee ympäristöään kauniisti, ja toisin kuin monet muut kattovalaisimet, se valaisee myös ylöspäin.

Lisa Johansson-Pape Ihanne valaisin

Lisa Johansson-Pape aloitti uransa valaisinsuunnittelijana vuonna 1942 ja suunnitteli useita ajan hengen mukaisia design-valaisimia muun muassa Stockmann-Ornolla. Valaisimien materiaaleina olivat emaloitu metalli, akryyli ja lasi. Hänen suunnittelun perusta oli toimivuus ja käytännöllisyys.

Ihanne valaisimen lisäksi Johansson-Papen suosituimpia valaisimia ovat Lisa sekä Sipuli.

triple valaisin. Ihanne valaisimessa on metallikupu sekä akryylinen sisäkupu, joka toimii häikäisysuojana ja jakaa valon tasaisesti. Ulkokuvun sisäpinta heijastaa valon kauniisti huoneeseen.

Pentik valaisimet, Pilvi-kattokruunu

Anu Pentik on Pentikin perustaja sekä suunnittelija. Pentikiltä löytyy monien lahjakkaiden kotimaisten suunnittelijoiden tuotteita, mutta myös laadukkaita löytöjä ulkomailta.

Anu Pentik on valmistanut Kolme tilaa –näyttelyn Taivas-installaation innoittamana koteihin sopivia pienempiä taideteoksia. Pilvi-kattokruunun koristeet on rakennettu pienistä keraamisista paloista ja erimuotoisista helmistä, jotka on pujotettu teräslankaan. Lanka on kieputettu pilvimäiseksi muodostelmaksi.