Kauneimmat kukkaruukut – sopivan ruukun valinta

Kukkaruukun valinnassa tärkeintä on se, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee poistumaan juuristosta, jottei kasvi huku ja juuret mätäne. Kasveja ei siis kannata istuttaa suoraan suojaruukkuun, vaan ruukun pohjassa tulee olla reikä, josta vesi valuu pois. Istutusruukun pohja kannattaa myös salaojittaa, laittamalla pohjalle kiviä tai kevytsoraa.

Suojaruukku on umpinainen ruukku, jonka pohjassa ei ole reikää. Muoviset sisäruukut eivät hivele sisustajan silmää, joten istutusruukun päälle tarvitaan kaunis suojaruukku.

Onneksi istutusruukkujakin löytyy sisustukseen sopivia esimerkiksi saviruukuista.

Altakasteluruukku eli kestokasteluruukku on mainio apu kasvien liikakastelijoille sekä heille joilla kasteluväli meinaa venähtää liian pitkäksi. Altakasteluruukun säiliö täytetään vedellä ja kastelun tarvetta seurataan mittatikun avulla. Kasvi saa tasaisesti vettä, kun se saa imeä sitä tarpeensa mukaan. Orthex altakasteluruukku on varmasti yleisimmin käytetty ja laadukas, mutta ikäväkyllä ei kovin kaunis. Koriruukku on oiva valinta altakasteltavan ruukun suojaksi ehostamaan ulkonäköä.

Muoviruukku

Muoviruukku on kevyt ja kestävä ja edullinen. Istutusruukut ovat yleensä ohuempaa muovia, kuin kestävämmät suojaruukut. Eri tyylejä, värejä ja kokoja on helposti saatavilla. Muovi pitää mullan kosteana pidempään kuin saviruukku. Pohjareiättömässä muoviruukussa on vaarana, että multa jää liian märäksi, joten liikakastelua on varottava. Muoviruukku lämpiää helposti auringossa, mikä voi vahingoittaa herkkiä juuria. Korkeille kasveille kevyet muoviruukut eivät aina sovi, koska muoviruukku voi kaatua keveytensä vuoksi.

Saviruukku

Savesta tehdyt ruukut ovat käytännöllisiä, koska useimmiten niissä on reikä pohjassa. Et siis tarvitse erikseen suojaruukkua. Savesta löytyy nykyään todella kauniita sisustukseen sopivia värejä ja malleja. Jos pohjassa on reikä, tarvitset aluslautasen, johon ylimääräinen vesi valuu. Saviruukun etuna on myös tukevuus, siinä pysyy pystyssä painavampikin kasvi. Saviruukku ei myöskään kuumene auringonvalossa yhtä helposti kuin muoviruukut. Saviruukut kuitenkin ovat helpommin särkyviä.

Ei lasitetut saviruukut läpäisevät ilmaa ja kosteutta hyvin, niitä tulee muistaa kastella hieman useammin kuin muoviruukkuja tai lasitettuja saviruukkuja.

Muita materiaaleja

Lasiruukku sopii esimerkiksi trendikkäille ilmakasveille, joista kirjoitin artikkelissa Viherkasvit sisustuksessa. Lasiruukkuja löytyy myös ripustettavina malleina. Tästä löydät kauppoja, jotka myyvät lasiruukkuja.

Makramee amppelit ovat suurta huutoa vuonna 2021. Niitä valmistetaan eri lanka materiaaleista. Makramee amppeli ohjeita löydät täältä, jos olet kiinnostunut itse askartelemaan.

Komposiittimateriaaleista valmistetut ruukut muistuttavat ulkonäöltään ja käyttöominaisuuksiltaan muovia, mutta ovat kestävämpiä.

Lasikuituruukku on pakkasen kestävä, kevyt ja käytännöllinen, jos ruukkua siirrellään paljon. Hyvä kukkaruukku ulos.

Kivi- ja betoniruukut ovat painavia, mutta säilyttävät kosteutta ja tasoittavat lämpötilaeroja.

Ihana jalallinen kukkaruukku löytyy Hemtexin valikoimasta

Polyrottinkiruukku on suosittu ulkoruukku. Iso ja korkea ruukku polyrottingista on helposti liikuteltavissa, mutta tukeva.

Valurauta- ja peltiruukussa juuristo voi kärsiä, mikäli aurinko pääsee kuumentamaan ruukkua.

Puuruukku. Ruukkuna käytetyt puuastiat ja koriruukut tulisi vuorata muovilla lahoamisen hidastamiseksi.