Viherkasvit tuovat ihanaa raikkautta ja viihtyisyyttä sisustukseen. Myös erilaisten ruukkujen avulla koristat ja kaunistat kotisi ilmettä entisestään. Ulkonäkönsä lisäksi viherkasvit myös puhdistavat sisäilmaa, lisäävät ilmankosteutta ja todistetusti kasvattavat myös ihmisten hyvinvointia. Tehokkaimpia ilman puhdistajia ovat nopeakasvuiset, rehevät ja hyvinvoivat viherkasvit. Moni tahtoisi lisää viherkasveja kotiinsa, mutta pelkää niiden kuolevan hoitoyrityksistään huolimatta. Alla on listattuna 6 helppohoitoisinta viherkasvia, jotka ovat ainakin kokeilunarvoisia sisustuksen kaunistajia. Ennen kuin valitset sinulle sopivimman huonekasvin, mieti kasteletko kukkia ennemmin liikaa vai unohtuuko kastelu helposti moneksi viikoksi. Jos kasvien multa pääsee hoidossasi huomaamatta kuivumaan, kannattaa valita joku kolmesta ensimmäisestä listalla olevasta kasvista. Jos taas tykkäät sumutella ja kastella kukkiasi jopa liiaksi asti, valitse listalta viirivehka, kultaköynnös tai upea uusi trendikäs ilmakasvi.
1. Palmuvehka
Palmuvehka on erittäin kestävä ja sopeutuvainen viherkasvi. Se viihtyy minkälaisessa valaistuksessa tahansa, jopa pimeässä. Valossa kasvi kasvaa nopeammin ja varjossa sen lehdistä tulee tummemman vihreät. Palmuvehka kestää epäsäännöllistä kastelua, koska se varastoi vettä juurimukuloihinsa. Liikakastelu on ainut mistä tämä superkasvi ei pidä, joten kastele niukasti ja annan mullan kuivahtaa kastelukertojen välissä.
2. Anopinkieli
Anopinkieli on tullut uudestaan sisustajien suosioon. Suosion salaisuus pilee todennäköisesti anopinkielen selkeän graafisessa kasvutavassa ja sen helppohoitoisuudessa. Ne viihtyvät parhaiten hajavalossa tai puolivarjoisassa paikassa. Kastele anopinkieliä kesäaikaan noin parin viikon välein ja talvisin harvemmin. Anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Jos satut unohtamaan kastelun, kasvi yleensä toipuu tästä, sillä se varastoi lehtiinsä vettä. Pahin virhe anopinkielten kastelussa on liikakastelu. Jos lehdet alkavat irrota tyvestään, se on yleensä merkki liiallisesta kastelusta. Puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa.
3. Rahapuu
Rahapuu on mehikasvi. Mehikasvit on yhteisnimitys kasveille, joilla on paksut, vahapintaiset lehdet, joihin kasvi varastoi vettä kukan kestävyyden parantamiseksi. Mehikasvien suosio perustuu erikoiseen tai kauniiseen ulkonäköön. Rahapuu viihtyy pienessä, lasittamattomassa saviruukussa. Voit myös istuttaa niitä suurempaan astiaan ryhmäksi. Valoisa kasvupaikka on paras. Rahapuun mehevät lehdet varastoivat vettä, joten sitä kastellaan hyvin niukasti. Liika kastelu mädännyttää kasvin. Keväästä syksyyn kastele rahapuuta kerralla reilusti ja anna sitten mullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella vähennä kastelua reilusti.
4. Viirivehka
Viirivehka on yksi tavallisimmista ja kestävimmistä huonekasveistamme.Viirivehkalla on kauniin vihreät lehdet ja se kukkii valkoisin kukin. Se on näyttävä ja tuuhea viherkasvi. Luonnonvaraisena viirivehkat ovat kosteikkokasveja. Näin ollen ne tarvitsevat paljon kastelua ja kostean ilman. Kastele viirivehkaa säännöllisesti läpi vuoden. Multa saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä, mutta paha kuivuminen aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumista. Säännöllinen suihkuttelu ja sumuttelu edistää viirivehkan hyvinvointia. Nyt on myös muodikasta, että kasvin juuret näkyvät. Viirivehka on kasvi, joka selviää, jos sen juuria pidetään vedessä. Huuhtele multa pois ja sijoita kasvi lasimaljakkoon tai -kulhoon, jossa kivet pitävät juuret paikoillaan. Vaihda vesi joka toinen viikko. Viirivehka viihtyy parhaiten valoisalla ikkunalla, mutta suoraa auringonpaistetta se ei siedä. Viirivehka sietää myös varjoa, mutta silloin kukinta saattaa jäädä pois.
5. Kultaköynnös
Kultaköynnös on värikäs köynnös- ja amppelikasvi, joka kasvaa nopeasti. Parhaiten kultaköynnös viihtyy puolivarjossa, mutta mitä enemmän kasvi saa valoa sitä enemmän keltaista ja valkoista juovaisuutta lehtiin syntyy. Kasvi pitää tasaisen kastelun lisäksi myös myös sumuttelusta. Mikäli multa pysyy kuitenkin turhan kosteana, niin kultaköynnöksen juuret ovat alttiita mätänemiselle ja se alkaa tiputtamaan lehtiään. Puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa ja lisää ilmankosteutta.
Löydä edullisin kultaköynnös täältä
6. Ilmakasvit
Ilmakasvit ovat oivallisia valintoja myös allergiselle. Ne pärjäävät ilman multaa, sillä ne ottavat nimensä mukaisesti tarvitsemansa kosteuden lehtien avulla ilmasta. Kasvi käyttää haihduttamansa kosteuden hyväkseen lasiastian sisällä. Lasiastiaan voit lisätä koristeeksi kiviä, hiekkaa tai simpukankuoria. Sijoita ilmakasvit valoisalle paikalle. Niille riittää sumuttelu tai uppokastelu parin viikon välein. Ilmakasvilannoitteen tai miedoksi laimennetun kukkalannoitteen antaminen uppokastelun yhteydessä silloin tällöin virkistää kasveja.
Kuinka valita oikeanlainen kukkaruukku viherkasvillesi? Ideoita löydät täältä Kauneimmat kukkaruukut – sopivan ruukun valinta