Leikkuulauta – osana keittiön sisustusta

Leikkuulauta on tärkeä työväline keittiössä ja se nopeuttaa ruuanvalmistamista yhdessä veitsen kanssa. Leikkuulauta myös suojaa keittiön työtasoja kulumiselta.

Leikkuulauta on monessa kodissa käytössä päivittäin ja käytön jälkeen sitä täytyy kuivattaa esillä. Olisi siis mukavaa että leikkuulauta käyttömukavuuden lisäksi näyttäisi kivalta.

Eri raaka-aineille kuten lihalle, kasviksille ja leivälle kannattaa valita omat leikkuualustansa.

Kaunis leikkuualusta sopii hyvin myös tarjoiluastiaksi esimerkiksi juustoille.

Valitako muovinen, puinen vai kivinen leikkuulauta?

Muovinen leikkuulauta on kovaa materiaalia, joten se tylsistyttää helposti veistä. Muovi liuskottuu ajan saatossa ja muovisia leikkuulautoja pitää uusia useammin kuin puisia. Muovisen leikkuulaudan hoito on kuitenkin helpompaa, koska sen voi pestä astianpesukoneessa ja se kuivuu nopeasti. Muovinen leikkuulauta onkin oiva valinta esimerkiksi kalan ja muiden helposti värjäävien ja arkojen tuotteiden pilkkomiseen.

Puinen leikkuulauta on pehmeämpää materiaalia kuin veitsi, joten se ei tylsistytä keittiöveitsiä. Siinä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, joten huokoisesta materiaalistaan huolimatta se on hygieeninen alusta. Ammattikokit suosivat puisia leikkuulautoja. Puinen leikkuulauta pysyy pitkään käytössä, kun sitä muistaa hoitaa oikein. Puinen leikkuulauta tulisi huuhdella käytön jälkeen juoksevalla vedellä ja kuivata pystyasennossa. Puuta ei saa jättää veteen likoamaan tai laittaa astianpesukoneeseen. Puista leikkuulautaa tulee öljytä pellavaöljyllä noin puolen vuoden välein. Kestävimpiä materiaaleja ovat tammi, pyökki ja kirsikkapuu. Myös lämpökäsitelty koivu tai mänty sopii puisen työlaudan materiaaliksi. Parhaiten kulutusta kestää poikkisyin leikatusta puusta valmistettu lauta. Iso leikkuulauta on vakaa ja pilkkominen on helppoa kun lauta pysyy paikallaan.

Pyöreä leikkuulauta pizzalle on erinomainen lahjaidea ja rennomman juhlapöydän koristus.
Kitchen Timen upea leikkuulauta sopii hyvin vaativammallekin ruoanlaittajalle. Katso täältä.

Leikkuulauta puinen Hemtex.fi

Kivinen, keraaminen, marmorinen tai lasinen leikkuulauta on kauniin näköinen, mutta tylsistyttää alta aikayksikön kaikki veitset. Ne sopivatkin paremmin sisustus elementeiksi ja tarjoilualustoiksi. Juustolautasena keraaminen leikkuulauta on kaunis ja käytännöllinen. Keraamisia leikkuulautoja on helppo puhdistaa ja pestä.

Marmorinen leikkuulauta Hemtex