Sormipaneeliseinä olohuoneessa

Sormipaneeli

Sormipaneeli nimitys tulee siitä, että kapeassa sisustuspaneelissa on viisi sormenlevyistä rimaa. Vuoden 2021 sisustustrendinä on näkynyt aivan ihastuttavia sormipaneeli seiniä niin eteisessä, olohuoneessa, keittiössä kuin wc tai sauna tiloissa. Myös sormipaneeli katto on mykistävä näky.

Sormipaneeli on sisustuspaneeli ja täysin valmis asennettavaksi suoraan seinään tai kattoon. Paneelin voi itse halutessaan sävyttää haluamallaan sävyllä tai jättää luonnollisen puun väriseksi. Myös valmiiksi sävytettyjä vaihtoehtoja on tullut markkinoille. Mustaa ja valkoista sormipaneelia näkee sohvapöydissä ja muissa huonekaluissa. Paneelia voidaan asentaa pysty tai vaaka suuntaan. Puuseinään on helppo kiinnittää hyllyjä tai tauluja.

Meidän olohuoneen sormipaneeli seinä

Sormipaneeleita löytyy eri pituuksissa, joten kannattaa mitata ja valita mahdollisimman sopiva pituus omaan tarkoitukseen hukkapalojen minimoimiseksi. Meidän olohuoneen seinään löytyi juuri sopivan pituinen paneeli ja säästyimme kokonaan sahaamiselta. Asennus oli näin erittäin helppoa! Monissa verkkokaupoissa on kätevä laskin, johon voit syöttää oman seinäsi mitat ja saat tarvitsemasi paneeli määrän sekä hinnan. Itse en olisi tajunnut laskea sisäkkäin menevien ponttien hukkaa ja olisin ottanut paketin liian vähän paneelia. Netistä löysimme ohjeita, jossa sormipaneeli seinä rakennettiin rimoituksien päälle. Me jätimme kuitenkin rimojen rakennuksen kokonaan pois. Paneeli naulattiin naulapyssyllä suoraan seinään. Vanha tapettikin sai jäädä alle, koska pakoilen seinässä oleva lasikuitutapetin poistoa viimeiseen asti. Ainoat sahaamiset joita jouduttiin tekemään, oli pistorasioiden kolot sekä ilmalämpöpumpun ympärys sekä viimeisen palan sovittaminen. Sormipaneeli sovitettiin siis edellisen ponttiin ja naulattiin kiinni toisiinsa ja seinään. Piilonaulaus olisi ollut varmasti ammattimaisempi, mutta koska jätimme rimoituksen pois, olisi se ollut hankala toteuttaa.

Sormipaneelin valinta

Vaihtoehtoina löytyi kuusi, mänty, koivu ja haapa. Haapaa myös lämpökäsiteltynä. Kaikki vaihtoehdot olivat suurinpiirtein yhtä leveitä ja pituuksista löytyi vaihtoehtoja. Ensimmäinen vaihtoehtoni oli haapa sormipaneeli, mutta suuren seinän vuoksi päädyin lopulta edullisempaan Maler mänty sormipaneeli vaihtoehtoon Bauhausista. Mietin, että jos puun sävy alkaa joskus kyllästyttämään, niin maalaan tai vahaan paneelin jollain kivalla sävyllä. Valkolakattu sormipaneeli voisi sopia myös hyvin. Tällä hetkellä tämä ihana männyn lämmin sävy kuitenkin miellyttää silmää ja sopii hyvin yhteen juuttimattojen kanssa. Männyn oksan kolot tekevät seinästä elävän. Olen myös rakastunut siihen, että puu heijastaa kauniisti valoa. Puupaneelin välisiin rakoihin muodostuu aamuisin nättejä varjoja. Sormipaneeli seinä näyttää erilaiselta riippuen aina valosta ja vuorokauden ajasta. Puun pinta näyttää elävältä ja olohuone vielä suuremmalta ja valoisammalta. Meidän olohuoneen päätyseinä on todella iso, noin 4m leveä, joten sormipaneelia meni monta pakettia. Hinnaksi paneeliseinälle tuli kaikkinensa noin 500€.

 

Sormipaneeli sängynpääty

Meillä jäi yksi hieman vajaa paketti sormipaneelia yli ja mietin mitä siitä voisi vielä tehdäkkään. Ystäväni rakensi aivan ihanan sormipaneeli sängynpäädyn, se olisi varmasti vielä helpompi ja nopeampi rakentaa kuin seinä. Meillä on myös alakerrassa baaritiski, johon mietin uutta ilmettä päällystämällä sen sisustuspaneelilla. Sängynpäätyä varten tarvitsisi vielä ostaa raakapuuta ja rakentaa siitä sopivan kokoinen kehikko, johon naulataan sormipaneeli kiinni. Vanhan sängynpäädyn päälle voisi varmasti myös helposti kiinnittää paneloinnin.

 

Kaunis paneelikatto